3D-printen voor de consument

3D-printen – ook bekend als Additive Manufacturing, Rapid Manufacturing of Rapid Prototyping, wordt hedendaags steeds populairder. Dit is een productietegniek waarbij een digitaal bestandje wordt omgezet naar een tastbaar object. Dat object wordt per laagje opgebouwd door de zogenoemde 3D-printer. Daarbij zou je kunnen denken aan een plastic bekertje, of luxieuze sieraden. Je zou kunnen zeggen dat er vandaag de dag niks te gek is.

Er zijn verschillende soorten materialen waarmee de 3D-printer kan worden gevuld. Een materiaal dat over het algemeen veel wordt gebruikt is thermochrome PLA. Bij een bepaalde temperatuur wordt dit materiaal transparant, wat een bijzondere uitstraling kan geven. Ook zijn de complexere vormen voor deze printer geen enkel probleem. Na vijfentwintig jaar bestaan blijft de 3D-printer verbeterd worden, zo worden de mogelijkheden eindeloos en ook voor verschillende toepassingen gebruikt. Denk daarbij aan ontwerpers en kunstenaars; voor het creëren van bijzondere objecten, maar ook op wetenschappelijk gebied en in de medische sector wordt het 3D-printen steeds populairder.

Het 3D-printen zelf bestaat al langer dan dertig jaar, maar wordt tegenwoordig steeds populairder omdat het ook steeds toegankelijker wordt voor meerdere mensen. Deze techniek is namelijk veel voordeliger geworden en daarbij is ook de kwaliteit van de machines verder verbeterd en ontwikkeld.
Bovendien zijn er talloze diensten en software ontwikkeld die “de gewone consument” de kans geven ook het 3D-printen te proberen. Zo hoef je niet meer een talent te hebben voor ontwerpen om de digitale bestanden te kunnen maken. Door de “thuis-printer” is 3D-printen niet alleen maar weggelegen voor de professionals maar ook voor de consument.

Het product dat je wilt ontworpen kun je digitaal realiseren met design software als AutoCAD, Rhinoceros of SolidWorks. Wanneer je het digitale bestand hebt gemaakt wordt deze in een .STL bestand opgeslagen, waarna het ontwerp op de computer wordt opgedeeld in dunne laagjes.

Leave a Reply