Bang om je rijbewijs te halen?

Veel scholieren en studenten dromen ervan om lekker auto te gaan rijden. Tegenwoordig kun je ook al beginnen met lessen wanneer je 16,5 jaar oud bent, dit is natuurlijk ideaal wanneer je niet kunt wachten om te gaan lessen. Er is echter ook een groep jongeren die niet zo uitkijken naar het behalen van hun rijbewijs. Autorijden is spannend, maar voor mensen met faalangst is het extra spannend. Voortdurend gaat de vraag “wat als” door hun hoofd en zijn zij bang het verkeerd aan te pakken.

Rijopleiding in stappen

Speciaal voor mensen die het lastig vinden om te starten met autorijden is er een optie om een rijopleiding in stappen te doen. Deze manier van opleiden richt zich op het stap voor stap leren rijden om zo nog beter voorbereid deel te nemen aan het verkeer.

Je dient tijdens deze opleiding telkens een nieuwe stap te leren, wanneer je een stap beheert kun je door naar de volgende stap. Je start met een huiswerkopdracht en bouwt stap voor stap naar het bedienen van de auto toe. De opleiding bestaat uit vier modules bestaande uit 39 scripts. Je krijgt telkens huiswerk mee naar huis om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de lessen.

Alle 4 de modules worden afgesloten met een toets, nadat de eerste twee modules afgerond zijn is er een moment dat je kennis en vaardigheden getoetst worden. Deze toetst wordt afgenomen door je eigen rijschool en dus door je vertrouwde instructeur.

Tijdens de derde toets maak je voor het eerst kennis met het CBR en kun je alvast een idee krijgen hoe het examen zal verlopen. De examinator geeft je bij deze toets tips voor verbeteringen en je kunt vrijstelling krijgen voor je bijzondere verrichtingen wanneer deze toets voldoende afgesloten wordt. Tijdens deze toets komen de onderdelen zelfstandig rijden en zelfreflectie aan de orde.

De vierde, en tevens de laatste, toets is het praktijkexamen bij het CBR.

De voordelen

De voordelen van de rijopleiding in stappen:

  • Het slagingspercentage ligt een aanzienlijk stuk hoger
  • De kwaliteit van de rijopleiding is hoog
  • Je wordt goed voorbereid voordat je deel neemt aan het verkeer
  • Stap voor stap aanpak
  • Je hebt inzicht in je vorderingen en ontwikkelingen via de leerlingkaart

Autorijschool Pompert is is een rijschool in Eindhoven die zich gespecialiseerd heeft in mensen met faalangst en autisme opleiden. Ze werken volgens deze aanpak indien de deelnemer dit wenst.

Leave a Reply