Het beroep tandheelkunde

Tandheelkunde is in onze samenleving erg belangrijk. Bijna iedereen gaat minimaal twee keer per jaar naar de tandarts. Er moeten dan wel genoeg tandartsen zijn die deze zorg op zich kunnen nemen. Bovendien vergt het zijn van een tandarts zowel medische als sociale skills. Uiteraard moet je als tandarts de benodigde kennis hebben om aandoeningen aan het gebit te kunnen verhelpen, maar je moet ook de mensen die niet graag naar de tandarts gaan op zijn of haar gemak stellen.  Mijn tandarts in Enschede krijgt het altijd voor elkaar om mij op mijn gemak te stellen, hoe vervelend ik het ook vind om naar de tandarts te gaan.

Veel mensen vragen zich weleens af waarom je zou kiezen om tandarts te worden. Je moet de hele dag sleutelen aan het gebit van een ander. In het gunstigste geval heeft de patiënt een schoon en fris gebit, maar met een beetje pech heb je te maken met een ontzettend onhygiënisch gebit dat er ronduit onfris uitziet. Om nog maar te zwijgen over de geur die eruit komt. Bovendien gaat niemand voor z’n plezier naar de tandarts dus je bent ook niet erg geliefd.

Toch is het lang niet zo erg als je denkt. Tegenwoordig verzorgen mensen hun gebit over het algemeen prima. Dus het idee dat je de hele dag tegen gebitten aankijkt die vol zitten met gaatjes en verrotte tanden is niet meer van deze tijd. Bovendien geeft het zijn van een tandarts veel voldoening. Mensen gaan namelijk naar de tandarts als ze hulp nodig hebben en jij bent degene die de cliënt kan helpen. Ook als de cliënt met een nors gezicht uit je praktijk vertrekt, omdat het zoveel pijn deed. En natuurlijk mag niet onderbelicht blijven dat je als tandarts een goed salaris verdient. Dus het beroep tandheelkunde is uiteindelijk lang niet zo erg als je zou denken.

Leave a Reply