Proefschrift schrijven: dit is belangrijk

Wat is nu precies een proefschrift? 

Wanneer je een universitaire master hebt afgerond, kan het zijn dat je een PhD onderzoek gaat verrichten. Heb je bijvoorbeeld rechten gestudeerd? Dan kan het zijn dat je merkt dat het verrichten van onderzoek beter bij je past dan het bedrijfsleven. Als jij de master met succes hebt afgelegd, kan het zijn dat de universiteit jou een onderzoeksplek aanbiedt. Je gaat dan 4 jaar lang onderzoek verrichten onder begeleiding van een hoogleraar, op een specifiek rechtsgebied (denk bijvoorbeeld aan staatsrecht). Dit onderzoek sluit je af met een publicatie: je proefschrift. Dit is een wetenschappelijk artikel in boekvorm.

Voor een proefschrift heb je hard gewerkt: het is iets persoonlijks

PhD kandidaten werken over het algemeen keihard. Niet alleen ben je bezig met het onderzoek als PhD kandidaat, je wordt ook verplicht om werkzaamheden aan de universiteit te verrichten. Veel PhD kandidaten gaan bijvoorbeeld les geven in het vakgebied waarop zij promoveren. Vaak gaat het hier al om een parttime baan. Je bent dus vaak al 24 uur kwijt aan het geven van lessen, maken en nakijken van tentamens. Daarnaast ben je bezig met het verrichten van je onderzoek. De gemiddelde PhD kandidaat kan dan ook rekenen op werkweken van 60 uur in die leerzame vier jaar. Wanneer je dus eindelijk bij de eindstreep bent, wil je wel dat jouw publicatie er fantastisch uitziet. Voor vormgeving en meer is het dan ook aan te raden om het proefschrift te laten drukken bij een echte professional.

Laat jouw publicatie altijd drukken bij een ervaren drukker

Proefschriften worden over het algemeen in de verkoop gebracht. Ook worden proefschriften gebruikt als lesmateriaal voor studenten. Aangezien het hier gaat om een stuk dat jouw naam draagt, is het wel fijn wanneer alles er netjes uitziet. Een goede drukker drukt niet alleen jouw exemplaar maar begeleidt jou ook persoonlijk. Zo kun je bij een goede drukker advies verwachten over onder andere lay-out en het omslag. Neem dus bijtijds contact op met een goede drukker.

Leave a Reply