Scriptiestress? Zo ga je ermee om

Iedereen die al is afgestudeerd, zal zich er ongetwijfeld in herkennen: het leed dat scriptie heet. Dit werk is voor iedere student de spreekwoordelijke kers op de taart van de studie, en daarom is de motivatie hoog. Tegelijkertijd zorgt het ook voor veel druk, want een scriptie schrijf je niet ‘’even’’ – er gaan vele uren werk in zitten die vaak ook nog eens gepaard gaan met veel stress. Ervaar je de druk en wordt het je soms even teveel? Dit is hoe je ermee omgaat!

Je bent niet de enige die een scriptie hoeft te schrijven

Heb je avonden achtereen lopen zwoegen op een voorstel waar je eindelijk tevreden mee bent, krijg je van je begeleider een document waarin zoveel opmerkingen staan dat je het geheel net zo goed kunt herschrijven… Tsja, leuk is anders, maar geef niet op! Bedenk je dat je niet de enige bent die een scriptie hoeft te schrijven! Voor jou en na jou zullen miljoenen anderen hetzelfde proces doormaken. Bedenk je dus dat het schrijven van een goede scriptie nu wellicht onmogelijk lijkt, maar dat zeker niet is! Ken je ouderejaars die al zijn afgestudeerd? Vraag hen om tips en tricks!

Neem af en toe verplicht de tijd om te ontspannen

Met de deadline die iedere dag weer een stukje dichterbij komt, kan het lastig zijn om jezelf ook wat tijd te gunnen om te ontspannen. Doe dit echter wel! Soms kun je, juist door even afstand te nemen, veel productiever zijn. Wanneer je weer achter je laptop gaat zitten, heb je nieuwe ideeën en frisse moed. Ga bijvoorbeeld lekker een dagje relaxen in de sauna, of ga een avondje uitgebreid uit eten. Wat ook fijn kan zijn, is een goede work-out! Een avondje in het zwembad baantjes trekken, losgaan tijdens een lesje zumba of gewoon even een flink stuk fietsen – beweging doet vaak wonderen voor je inspiratie!

Maak een planning en houd je eraan

Een belangrijke reden voor scriptiestress, is de tijdsdruk die je ervaart. “Ga ik alles wel afkrijgen?” is de vraag die vaak door je hoofd spookt wanneer je weer eens vastloopt en dagenlang niet vooruitkomt. Om af te rekenen met deze vorm van stress is het slim om een duidelijke planning te maken waarin je vastlegt wanneer je welk deel van je scriptie klaar wilt hebben. Zo ben je gedurende het proces steeds bewust van de progressie die je al hebt gemaakt en is het ook een stuk overzichtelijker wat je nog moet doen!

Met deze tips hebben we je hopelijk enigszins gerustgesteld. Geloof ons: die scriptie komt af, heus! Veel succes met afstuderen!

Leave a Reply