Social Media onder jongeren: positief of funest?

Sinds de introductie van social media, is het niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Kinderen groeien er steeds jonger mee op: voor een peuter van 3 jaar is het al doodnormaal om met een tablet rond te lopen. De reden voor veel ouders is: ‘’Dan is hij tenminste stil’’. Onbegrijpelijk, maar het gebeurt ontzettend vaak. Er wordt gelukkig steeds meer bekend over de invloeden van social media op mensen, maar er zijn tot op heden nog geen onderzoeken geweest die de gevolgen voor later hebben vastgesteld. Wij zijn hier met zijn allen en individueel verantwoordelijk voor. Is het goed om je kind op te laten groeien, zonder dat het ooit grenzen heeft leren kennen?

De gevolgen van overmatig Social Media gebruik

Ondanks dat er op lange termijn nog vrij weinig bekend is over het gebruik van social media, zijn er wel onderzoeken gedaan naar huidig gebruik van de social media platformen. Uit onderzoek komt naar voren dat meer dan de helft van de jongeren een negatieve invloed van social media ervaart! Door overmatig gebruik van social media, krijgen jongeren concentratieproblemen, halen gemiddeld lagere cijfers en maakt jongeren vele malen onzekerder. Het grootste en ergste nadeel dat wordt ervaren zijn ernstige depressies. Steeds meer jongeren hebben behoefte aan mindfulness, aan rust en aan hulp om zichzelf te vinden. Er wordt een bepaald ideaalbeeld geschetst op de online platformen, waar vele jongeren zich niet in kunnen vinden. In eerste instantie lijkt het positief om social media te gebruiken, maar de latere gevolgen zijn vele malen groter en negatiever.

Maak de nadelige gevolgen van Social Media kenbaar!

Jongeren zijn erg beïnvloedbaar, dit stijgt zelfs door het gebruik van social media. Het is daarom belangrijk om op tijd de negatieve gevolgen van social media kenbaar te maken. Niet alleen aan de jongeren zelf, maar aan heel Nederland. Het is natuurlijk heel voor de handliggend om via social media hiervoor te waarschuwen, maar er zijn meer mogelijkheden om de juiste doelgroep te bereiken!

  • Ga ouderwets de straat op om te laten zien hoe het ook kan. Door zelf het goede voorbeeld aan jongeren te geven,  gaan ze vanzelf volgen. Verspreid flyers, folders of leuke stickers om een blijvende indruk te maken op jouw doelgroep. Stickers zijn overigens een leuk en speels middel; jeugd zal dit makkelijker verspreiden dan flyers!
  • Maak er een trend van. Ga zo weinig mogelijk meer op je telefoon en social media. Alleen nog maar ouderwetse sms’jes sturen en bellen. Natuurlijk hoeft het niet zo overdreven, maar je zou dit eens voor de grap een paar dagen moeten doen. Je weet niet wat je overkomt!

Om toch een beetje terug te komen op het internet: maak een gaaf en pakkend waarschuwingsfilmpje over de nadelige gevolgen van Social media. Je kunt een bedrijfsfilm laten maken in de vorm van een voorlichtingsfilm, wat je op het internet en via andere kanalen kunt verspreiden! Denk bijvoorbeeld eens aan plaatsen waar jongeren vaak zijn: de bioscoop, attractieparken of festivals. Speel met een toepasselijke film in op de gedachten en het gedrag van de doelgroep!

Leave a Reply