Veel voorkomende termen bij projectietechniek

Wanneer je een beamer wilt kopen, krijg je ongetwijfeld veel nieuwe termen te horen. Er kan je bijvoorbeeld gevraagd worden of je voorkeur hebt voor een LCD, DLP of LED apparaat. Men zal vragen hoeveel lumen je denkt nodig te hebben en welke beeldresolutie je beamer vereist. Als je weet wat deze termen beteken dan zou je sneller een keuze kunnen maken.

Projectietechniek

Voor projectieschermen wordt er doorgaans gebruik gemaakt van drie verschillende technieken. LCD is de afkorting voor Liquid Crystal Display. Met een LCD beamer heb je heel helder beeld, maar kun je bij een lage resolutie de pixels waarnemen. DLP staat voor Digital Light Processing. Met een DLP beamer zie je geen pixels. Een ander voordeel van dit type projector is dat deze langer meegaat dan de LCD variant. Het nadeel van een DLP projector is het zogenaamde regenboogeffect bij lichte beelden. LED betekend Light Emmitting Diode. Een beamer met een LED-lamp heeft een veel grotere levensduur dan traditionele beamer lampen. Bovendien is een LED beamer veel zuiniger in energieverbruik. Een LED beamer heeft alleen wel een goed verduisterde ruimte nodig voor een goede beeldkwaliteit.

Beeldresolutie en lichtopbrengst

De hoeveelheid licht in de ruimte waarin de beamer gebruikt gaat worden is bepalend voor de lichtopbrengst van de beamer. Deze lichtopbrengst wordt aangeduid met de term “lumen”. Je beeldresolutie geeft aan hoe scherp je beeld zal zijn. Beamers met een lagere resolutie geven een minder scherp beeld en vertoont meer pixels (ook wel beeldpunten genoemd), dan projectoren met een hoge beeldresolutie.

Beamer aanbiedingen: Bekijken bij de beamerwebwinkel.com

Leave a Reply